Mobilt Bredbånd

mobilt bredbånd test i 2019

Finn Beste Mobilt Bredbånd

I dag vil vi være på nett, enten det er hjemme, på hytta, i skogen, på fjellet, i båten, i byen eller hvor det enn måtte være. Å oppkoblet til nettet er en selvfølge for alle oss unge mennesker, og mange eldre tar i bruk nettet til en større eller mindre grad nå enn før. Men for å få full frihet når det kommer til bredbånd og internett er mobilt bredbånd noe man bør ha i sitt arsenal.

Mobilt Bredbånd Test 2019

Vi har lagd en oversikt over de beste leverandørene av mobilt bredbånd i Norge, slik at du enkelt kan finne et abonnement og en internettleverandør som passer for deg.

Leverandør4GKvoteMaks hastighetDekningRabattPrisBindingBestill
JA5 GB100 MbitsNEI199,-NEI
JA7 GB220 MbitsNEI229,-NEI
JA7 GB50 Mbits50% i 6 mnd.199,- / 99,-JA - 12 mnd.
JA10 GB100 MbitsNEI299,-NEI
JA15 GB220 MbitsNEI349,-NEI
JA15 GB50 Mbits50% i 6 mnd.299,- / 149,-JA - 12 mnd.
JA30 GB220 MbitsNEI449,-NEI
JA40 GB100 MbitsNEI499,-NEI
JA50 GB220 MbitsNEI549,-NEI
JA50 GB50 Mbits50% i 6 mnd.499,- / 249,-JA - 12 mnd.
JA100 GB100 MbitsNEI699,-NEI
JA100 GB220 MbitsNEI649,-NEI
JA100 GB50 Mbits50% i 6 mnd.599,- / 299,-JA - 12 mnd.
JA200 GB100 MbitsNEI899,-NEI
JA200 GB220 MbitsNEI849,-NEI
JA300 GB50 Mbits50% i 6 mnd.799,- / 399,-JA - 12 mnd.

Mobilt Bredbånd FAQ

Bredbånd er det samme som internettforbindelse, og gjør at du kan koble til et verdensomspennende nettverk av såkalte nettsider som inneholder informasjon om alle emner som tenkes kan. Dette er dagens måte å skaffe informasjon hurtig og enkelt på. Men selvfølgelig er det mye annet bredbånd kan benyttes til. Som for eksempel å sende epost, lese nyheter, streame musikk og film, spille spill og mye annet gøy.
Mobilt bredbånd er bredbånd gjennom luften med elektromagnetiske radiosignaler. Basestasjoner (Sendere) er plassert rundt omkring på strategiske steder i hele landet for å sende og motta signaler fra mobiltelefoner, pc'er og nettbrett for å kunne la folk koble seg til webben når man ikke er hjemme. Fremtidens bredbånd spør du oss.
Telenor - Størst i markedet og har alltid vært det, helt siden de var den eneste teleoperatøren (Televerket), men nå har de fått konkurranse fra flere andre nettverkseiere.

Telia - En annen gigant i det nordiske markedet. Telia er eid av morselskapet Telia Sonera, som er en fusjon av svenske Telia og finske Sonera, men driftes under navnet Telia i Norge, og er norges nest største mobiloperatør. Telia var veldig tidlig på banen å bygge ut 4G dekning i Norge, så mange steder der det var lite og ikke tilbud for mobilt bredbånd kunne plutselig koble seg online.

ICE - Den tredje og den minste av de tre nettverksoperatørene vi har her til lands. Men minst er ikke det samme som dårligst. Tvert imot. De har et samarbeid med Telia på dekning, så der de ikke dekker selv tar Telia over og omvendt. Dette gjør at ICE med sitt mobilnett kan skilte med den desidert beste dekninga i Norge.
3G står for 3. Generasjons mobilnett. Og 4G står altså for 4. Generasjons mobilnett. 4G er den siste som vi bruker i dag. Men hva betyr dette egentlig? Jo det går rett og slett på hvilken teknologi som benyttes for å sende og motta radiosignalene.

3G i Norge: UMTS (WCDMA) er en mobilteknologi som ble utbygd med landsdekkende nett fra 2001 i Norge. UMTS-konsesjonene i 2001 hadde dekningskrav som søkerne selv hadde satt opp. (Kilde: Wikipedia)

Turbo-3G: Telenor's satsning på oppgradering av det eksisterende 3G nettet til enda høyere hastigheter.4G i Norge: NetCom (fra 2016 Telia) begynte i 2009 å bygge ut LTE-nett i Norge på 2600 MHz-båndet. Selskapet valgte i 2009 Huawei til å oppgradere og bygge ut det norske mobilnettet.[6] Selskapet leverte utstyr til mobilnettet på tvers av teknologigenerasjonene 2G, 3G og LTE, som i praksis betyr radioutstyr til flere frekvensbånd. (Kilde: Wikipedia)

4G+: Dette er den siste standarden for hastighet via mobilnettet, og kan i ekstreme tilfeller levere helt opptil 1 Gbits i hastighet. Normalt snakker vi om 20-100 Mbits i hastighet for 4G.
Telio, Talkmore, OneCall, Chili, Saga, Happybytes
Her er det ingen begrensninger annet enn på dekningen. Har du ikke dekning fra noen av de tre operatørene i Norge, ja da kan du ikke bruke det. Men nå skal det sies at dekningen er svært god generelt her til lands, så det skal godt gjøres at du ikke finner en mobiloperatør som leverer mobilt internett der du har lyst å oppholde deg når du ikke er hjemme. Mange velger mobilt bredbånd på hytta.Og er du mye ute og reiser vil mobilt bredbånd være en fast følgesvenn. Da kan du jobbe hjemmefra om du vil, og i tillegg slappe av med en god film på kveldene om du ønsker det.Mange bedrifter har opplevd at det er lite og ikke tilbud på vanlig bredbånd som ADSL, VDSL eller Fibernett der de har kontorer, og har gått for løsninger som er mobile for å skaffe bedriften bredbåndsforbindelse.
Som du ser i tabellen ovenfor finnes det noen betydelige forskjeller på abonnementene av mobilt bredbånd. Det går på kvote, pris og hastighet. En av dem (ICE) tilbyr nå abonnementer til en svært redusert pris.

Selvfølgelig er det dumt å velge abonnement utelukkende på grunn av pris, men har du dekning på de stedene utenom hjemmet som du oppholder deg mest er det gode penger å stappe i lomma.

Abonnement fra så lite som 99,- kr finnes, men da har du svært lite data (7 GB) med i avtalen. Så hvis du er storbruker av nett selv når du er ute og farter må du nok opp i størrelse. ICE tilbyr abonnement med hele 300 GB per måned, noe som er 50% mer enn noen andre, og det til en vesentlig lavere pris også.
Vel denne er ganske kinkig. Det er rett og slett ikke noe best og værst når det kommer til trådløst bredbånd. Vi kan si at Telenor har oppnådd den største hastigheten på peak målinger. Mens Telia har bedre priser og noenlunde samme dekning og hastighet generelt, mens ICE tilbyr ekstremt bra dekning, god hastighet og pris. Så du bør se på alle kriterier samlet for å gjøre et fornuftig valg av bredbånd. En av disse tre leverandørene har garantert et tilbud som passer dine kriterier.
Hos Telenor og Telia er maksgrensen for kvote på 200 GB per måned, mens hos ICE er grensen på 300 GB. (Mange bruker ICE til hjemmebredbånd på grunn av dette). Uansett må du betale mer for større kvoter, det er fellesnevneren med mobilt bredbånd.

Mobilt Bredbånd på Hytta

Veldig mange av oss som har hytte ønsker at den skal fyllt med mange av de samme tingene som vi har hjemme. TV, innlagt vann og strøm og til og med internett. Med mobilt internett på hytta fra Telia har du en god forbindele med høy hastighet. Nok til hele familien og hele ferien ut.

 

Mobilt Bredbånd Billigst?

Her er uten tvil ICE den leverandøren som gir deg absolutt mest data for pengene dine. De har som nevnt tidligere kvoter på hele 300 GB noe som er 1,5 ganger det Telenor og Telia kan tilby. Og ikke nok med at de i utgangspunktet er rimeligere, men du får nå halv pris i 6 mnd, og 30 dagers åpent kjøp. En skikkelig bra deal dersom du er ute etter det billigste mobile bredbåndet i Norge.

 

Mobilt Bredbånd Fri Bruk?

Nei, dessverre. Her må vi nok smøre oss med enda litt mer tålmodighet. Det har seg slik at de forskjellige operatørene MÅ ha noe å konkurrere med, og nå er det siden det er så likt mellom dem med hensyn til dekning og hastighet, så er kvoten det eneste reelle de har som skiller dem. Men når det er sagt så er kvotene i dag så store (200 GB og 300 GB) at det nærmest kan regnes som fri bruk. Selv en stor familie der alle streamer litt hver dag skal godt gjøres å klare å bruke opp kvoten. Og så har vi det med Data Rollover også, eller Ta Med Data som det også heter. Her får du overført antall GB som er igjen ved månedsslutt eller abonnementsperioden over til neste måned. Så hvis du sparer litt på bruken i begynnelsen, så vil du fort ha spart opp like mye som du har i abonnementet. Så på ICE kan du faktisk ha 600 GB tilgjengelig etter noen uker. Det er fint å ha til perioder der man kanskje får besøk og de vil bruke nettet, eller at du slipper ungene fri en stund og lar dem streame mer film enn de pleier. Og ja, streaming er den ene tingen som virkelig spiser opp data.

 

Mobilt Bredbånd Telenor

Telenor har et godt utbygd 4G nett, samtidig som det gamle 3G nettet er i drift noen steder. De skryter i TV av at de har verdens raskeste mobilnett. Og det er faktisk riktig når vi ser på peak tester på konkrete basestasjoner. Men for å være dønn ærlig, så er det ikke dette du bør basere ditt valg på. I praktisk betydning så har det ingenting å si om du har 100 eller 1000 Mbits, og så store hastigheter som 1000 Mbits eller 1 GBits er altså skjelden vare. Men Telenor har absolutt et godt nettverk, og det bør de ha siden de er den dyreste operatøren her i landet.

 

Mobilt Bredbånd Telia

Telia har også et godt utbygd nett, og kan skilte med hastigheter opptil 220 Mbits, noe som er svært raskt. Telia er Norges nest største mobiloperatør, og har abonnementer med opptil 200 GB kvote og Data Rollover til en lavere pris enn Telenor. Men de er fortsatt ikke de billigste på markedet. Men de har et godt nett, og meget god kundeservice.

 

Mobilt Bredbånd ICE

ICE er som nevnt den minste operatøren i dette landet, men de er ikke dårlige av den grunn. Når det gjelder dekning, så er de nok de beste, da de kombinerer sitt eget eide nett med Telia sitt nett. Så dersom du mister dekningen på ICE nettet kobles det over til Telia. Prismessig er de desidert best på mobilt bredbånd, da de er 150 kr rimeligere enn Telenor, og 100 kr rimeligere enn Telia på sitt største abonnement. Og når du ser at du får en halv gang mer data enn konkurrentene og halv pris det første halve året er det ikke så rart at veldig mange velger ICE for tiden. ICE har også ekstremt god og hyggelig kundeservice. Det kan vi skrive under på.

 

Litt om andre typer bredbånd

ADSL: Forkortelse for «Asymmetric Digital Subscriber Line». Det gode gamle nettet som så mange av oss bruker per i dag. Standarden ADSL2+ gir optimalt inntil 20 Mbit per sekund hastighet. Her er det telekablene som blir brukt for å levere nett fra telefonsentralen i nærheten av der du bor. Telenor som eier kablene har besluttet at de ikke gjør vedlikehold på telenettet lengre, da teknologien er i ferd med å bli foreldet. Vi må huske på at de gamle kobberlinjene er mange steder i landet over 100 år gamle.

VDSL: Very High-speed Digital Subscriber Line. Dette er siste generasjons internettlinjer levert over kobbernettet. Her kan man faktisk få meget høye hastigheter hvis man er tilstrekkelig nært telesentralen (under 1 km), og den selvfølgelig er oppgradert for å levere VDSL. Vi snakker fort om 50-80 Mbits på en slik linje.

Fiber: Fiber er fiberoptikk. Dette vil si kabler som det sendes signaler igjennom ved bruk av lys. Teknologien er ikke ny, men det er ikke så mange år siden det begynte å satses på utbygging av fiber i byene, men distriktsutbygging av fibernett har latt vente på seg. Ikke så rart da vi snakker om betydelige kostnader for graving og legging av ny kabel. Dette er uansett en fremtidsrettet internetteknologi, da det er helt ekstreme hastigheter tilgjengelig. Hastigheter på et fiberpar kan dreie seg om opptil 1000 Mbits, mens normale abonnementer gjerne er 200-500 Mbits.

Wimax: Står for: » Worldwide Interoperability for Microwave Access» Det finnes altså en annen type trådløst bredbånd som heter nettopp WiMax. Dette er en punk-til-punkt aksess som oftest leveres av mindre lokale operatører. Her settes det opp en antenne på husveggen som er rettet inn mot aksesspunktet, gjerne et tårn som broadcaster signalene ut til kundene. Dette er en rimelig løsning for operatørene, og tilbys et stort antall steder i landet.

bredbånd og bilde av bredbåndsmodem

Ord og uttrykk som omhandler bredbånd

Mbit/s: Eller Megabit per sekund. Dette er snakk om overføringshastigheter. Ved 1 Mbit/s så sendes det 1 millioner 0’er og 1’er gjennom kabelen, eller lufta. En bit er lik en 0 eller 1 tall. 8 bits utgjør 1 byte, som er den minste enheten for tegn innen data. Så for å skrive bokstaven A for eksempel trengs det i utgangspunkten 8 bits.

Gigabit: Det samme som Mbit/s, bare ganget med 1000. Så her snakker vi om 1 milliard bit per sekund. Dette er svært høy fart, og ikke mange av oss kan skryte av nettforbindelse med slike hastigheter.

Gigabyte: Eller GB som det forkortes. Dette er betegnelsen på dataforbruk eller lagringsplass. Hvis du tenker deg at du streamer en film i middels kvalitet har du forbrukt ca 1 GB. En vanlig CD plate med musikk rommer 0,65 – 0,7 GB. Mens en CD plate i Mp3 format, et format som vi oftest benytter når vi streamer musikk via Spotify, vil ikke oppta mer enn ca 0,1 GB i god kvalitet.

Terabyte: Også forkortet TB, er altså 1000 GB, som igjen er 1 millioner Megabytes. En harddisk av litt stor størrelse i dag har ofte 1-3 TB lagringskapasitet.

Mhz: Megahertz. En Hertz (Hz) er en svingning per sekund. Så operasjonshastigheter på frekvenser av båndbredde eller prosessorhastigheter måles i Hz, men siden utviklingen har kommet langt snakker vi om Ghz på prosessorer og Mhz/Ghz på signaler.

 

Om bredbåndsutbygging:

I følge en rapport fremlagt av Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom), hadde vi i 2017 475,000 husstander i Norge som ikke har tilbud om høyhastighets bredbånd. Dette tilsvarer over 1 million brukere. Regjeringen har som mål at 90 prosent av alle husstandene i Norge skal ha tilbud om høykapasitetsbredbånd, med minst 100 megabit per sekund innen år 2020.

Vi i eTechno synes dette målet er alt for dårlig, da 10% av befolkningen tilsvarer over en halv million mennesker. Og vi vet hvem som må vente, og vente på utbygging. Jo, det er folk i distriktene. I byene er det godt utbygd med både tradisjonelt bredbånd som ADSL og VDSL, men også via fiberoptikk. Så hvis vi skulle ha endret noe på dette målet til regjeringen, så måtte det bli 100% av husstandene innen 2020. Heldigvis dukker det opp alternativer som folk kan leve med, som for eksempel mobilt bredbånd og lokale trådløse bredbånd som WiMax. Men dette er takket være private aktører og ikke regjeringens fortjeneste. Etter vår mening må de bevilge penger til utbygging av internett, og ikke bare stå på talerstolen og love på vegne av private selskaper.

 

Generelle mobilt bredbånd tips

Hvis du er en person på farten, og du har hyppig behov for å få være oppkoblet, trenger du kanskje et mobilt bredbånd. Dette vil tillate deg å surfe på nettet, sende og motta e-post, gjøre rapporter online eller kommunisere med noen, selv om du er borte fra hjemmet ditt eller kontoret.

Når du ser etter en mobilt bredbåndsleverandør, må du vurdere mange faktorer. Dette er aspektene som vil eliminere dine problemer med tilkobling, installasjon, service og hastighet. Det er mange leverandører, og alle av dem har fristende tilbud. Men du bør velge en som kan gi deg det beste gjennomsnittet når det gjelder service, pris og tilgjengelighet.

 

Her er noen aspekter du må se etter når du velger en mobil bredbåndsleverandør:

Dekning

Du har tenkt å kjøpe en mobilt bredbåndspakke fordi du vil være online hvor som helst du går. Ditt valg av leverandør bør kunne gi deg nettillgang selv i områder der standard bredbåndsforbindelser ikke er tilgjengelige. Du bør velge en plan som er i stand til å imøtekomme dine krav til internett.

Enkel bruk

Når du kjøper en mobilt bredbåndspakke, får du en bærbar enhet som lar deg fange radiosignaler fra leverandøren din. For enkel bruk og bekvemmelighet bør du velge en som ikke krever installasjon av et program til din datamaskin. En plug-and-play USB bredbåndsadapter eller en lommeenhet kan være et godt valg. Også rutere som enkle å koble opp er et smart ting, som mobilt bredbånd router A1 fra ICE, som er ferdig når den kommer. Det er bare å slå den på å surfe i vei.

Hastighet og dekning

Hastighet er viktig når du velger nettleverandør. Du abonnerer på et mobilt bredbånd slik at du kan følge med i verden når du er ute, og har du et stort område du ferdes i bør du sjekke dekningskartene til mobiloperatørene før du tar et valg, da du kan ende opp med et bredbånd du ikke får brukt, eller ikke blir fornøyd med. Det er alltid lurt å sjekke dekningskartet når du besøker en leverandør for å være sikker på at det er god nok dekning der du ferdes.

Kostnad

Her er vi igjen. Prisen er alltid en faktor i enhver forretningsavtale. Når du vurderer kostnad, bør du ikke basere den på den laveste prisen. Du bør vurdere de tre andre faktorene i avgjørelseskostnaden. Den beste prisen kommer fra en leverandør som maksimerer verdien av hver krone du betaler. Husk at dette er internett – du vil fortsatt betale penger selv i fravær av bredbåndssignal. Det er kostnaden.

Dette er de viktigste faktorene som vil avgjøre ditt valg av leverandør på mobilt bredbånd. Lykke til! Og skulle du ha spørsmål, bare kontakt oss hvis du vil.

Her er mobilt bredbånd oversikten igjen

Leverandør4GKvoteMaks hastighetDekningRabattPrisBindingBestill
JA5 GB100 MbitsNEI199,-NEI
JA7 GB220 MbitsNEI229,-NEI
JA7 GB50 Mbits50% i 6 mnd.199,- / 99,-JA - 12 mnd.
JA10 GB100 MbitsNEI299,-NEI
JA15 GB220 MbitsNEI349,-NEI
JA15 GB50 Mbits50% i 6 mnd.299,- / 149,-JA - 12 mnd.
JA30 GB220 MbitsNEI449,-NEI
JA40 GB100 MbitsNEI499,-NEI
JA50 GB220 MbitsNEI549,-NEI
JA50 GB50 Mbits50% i 6 mnd.499,- / 249,-JA - 12 mnd.
JA100 GB100 MbitsNEI699,-NEI
JA100 GB220 MbitsNEI649,-NEI
JA100 GB50 Mbits50% i 6 mnd.599,- / 299,-JA - 12 mnd.
JA200 GB100 MbitsNEI899,-NEI
JA200 GB220 MbitsNEI849,-NEI
JA300 GB50 Mbits50% i 6 mnd.799,- / 399,-JA - 12 mnd.
Mobilabonnement
Mobilt Bredbånd
Bytte Strømleverandør
Rull til toppen